Schermvereniging Elan
SV Elan, thuispagina Scherm historie Schermen, uitleg Scherm clinics Club-info SV Elan Club-info SV Elan Links vanuit het schermen in Roermond Contact met SV Elan

De weg naar de schermsport…

LogoElan-vrij LogoElan-vrij LogoElan-vrij

Duizenden jaren geleden vochten de Egyptenaren, oude Grieken en Romeinen al met voorlopers van de floret. In de Middeleeuwen werden onenigheden uitgevochten in duellen met zwaarden tot de dood erop volgde. Daarna werden lichtere wapens ontwikkeld die met één hand vast gehouden konden worden. Zo ontstond het edel spel genaamd schermen. Dit was in Italië rond 1500. Daardoor ontstond al een vorm van het schermen zoals we het nu kennen, want bij schermen ging het nu om winnen of verliezen en niet om elkaar te doden.

In 1550 werd het echt als een sport geïntroduceerd en daarna rond 1890 kwam de sport ook naar Nederland. Het was een van de drie sporten die de militairen konden beoefenen met boksen en judo. In die tijd was schermen dan ook alleen voor de militairen mannen. Vanuit deze oorspronkelijke militaire schermverenigingen in de kazernes, ontstonden pas veel later verenigingen voor burgers. Op de plaats waar nu het McArthurGlen Designer Outlet staat, werd in 1959 Schermvereniging Elan in de Ernst Casimir Kazerne in Roermond opgericht!

LogoElan-vrij

D'Artagnan

Een van onze grote voorbeelden is D'Artagnan uit de boeken van Alexandre Dumas. Hij was de eerste musketier van het Franse leger van Koning Lodewijk XIV. Hij is gesneuveld in 1673 in Maastricht, hier staat ter ere van hem een standbeeld.

Aldenhofpark 4-5, 6211 LV Maastricht

LogoElan-vrij

Het jubileumjaar

In 2009 bestond schermvereniging Elan 50 jaar! In dat jaar zijn er veel activiteiten georganiseerd, namelijk:

De nieuwe sporthal Herteheym in Herten werd geopend.

De ELAN roadshow naar de omliggende steden die zelf ook een schermvereniging hebben. We begonnen in Roermond en gingen naar Venlo, Heerlen, Veldhoven, Maaseik en Maastricht. Hier werden samen met de lokale schermers demonstaties gegeven op de 14 meter lange loper op de oplegger van een klassieke Mack truck.

De Nederlandse Kampioenschappen Equipe werden op 27 en 28 juni in de Jo Gerrishal in Roermond samen met SV Elan georganiseerd.

De Nederlandse Jeugd Kampioenschappen Schermen NJK werden op 19 en 20 december ook in de Jo Gerrishal gehouden.

Bas verwijlen

Topschermer Bas Verwijlen en toptrainer Roel Verwijlen gaven zaterdag 12 oktober 2013 een schermworkshop Alle leden Zuid-Nederlandse schermverenigingen waren hiervoor uitgenodigd. Bas Verwijlen is Nederlands kampioen en heeft 4 keer deelgenomen aan de Olympische Spelen (Beijing, London, Rio de Janeiro en Tokio) en staat al enkele jaren in de top 10 van de World Ranking. In 2012 stond hij zelfs 1e in de World Ranking!

LogoElan-vrij

Elan bestaat 60 jaar!

In 2019 bestond Schermvereniging Elan 60 jaar. Dit hebben wij gevierd op het Stationsplein in Roermond. De schermers gaven demonstraties op Floret; degen en Sabel ook waren enkele zwaardvechters uitgenodigd om hun kunsten aan het publiek te showen. We hebben als cadeau voor de schermers T-shirts laten maken om deze mijlpaal te vereeuwigen.

Covid

Tijdens de Covid- periode was het voor de vereniging moeilijk om met alle beperkingen de leden te kunnen bereiken en te binden. Maar we hebben ons hierdoor niet tegen laten houden en zijn met een paar mensen vol aan de slag gegaan. Met goed weer konden we op zaterdagen buiten trainingen voor de jeugd verzorgen. Alle leden hebben via de post een leuk pakketje ontvangen met benodigdheden voor de online avond op de dinsdagen; de jeugd een warming-up en schermoefeningen en voor de volwassenen een quiz-avond. De jaarlijkse Kerstviering in de zaal kon ook niet doorgaan. Dus hebben Caroline, Gerda, Kevin en Noa de Gouden Kerstbal naar de winnaars van het Kerstballentoernooi gebracht, en natuurlijk de Kerst-attentie en de mooie Kerstkaarten van Els aan alle leden van de vereniging bezorgd . Kortom in alle omstandigheden staat schermvereniging Elan klaar voor hun leden!